Translate

HISTÒRA

HISTÒRIA DE LA MASIA EL BELLVER

La Masia El Bellver és el primer que troba el visitant quan arriba al Pla de la Calma. Actualment, i després d'una restauració recent duta a terme per la Diputació de Barcelona, la masia fa les funcions de restaurant i de punt d'informació del Parc Natural del Montseny, al temps que conserva l'estructura original que es va crear el segle XVIII.

La primera notícia sobre el Bellver a Tagamanent apareix datada el 15 de maig de 1374, quan s'esmenta el nom de Bartomeu de Bellver. Tot i això, observant la tipologia arquitectònica de la masia, podem afirmar que l'origen del mas és força anterior i es remunta als segles XI o XII.

El Bellver, en el seu origen, no tenia l'estructura típica d'altres masies de la zona (com ara l'Agustí), de dues aigües amb el caraner perpendicular a la façana. Això es degut a que la construcció, en la seva fundació, va ser una torre de guaita, i només posteriorment va evolucionar fins a adquirir una estructura molt semblant al que coneixem com a masia clàssica, a pesar dels elements afegits els laterals. Aquesta dada queda confirmada per l'etimologia del mot Bellver, que significa bona vista: el lloc ideal, en definitiva, per construir una torre de vigilància.

Després d'aquesta reconversió, de torre de guaita en masia, l'edifici va haver de ser reconstruït desprès del gran terratrèmol que va assolar Catalunya el 1448. Ja entrat el segle XVIII, trobem les darreres ampliacions importants, com ara la construcció del barri (1722), de caràcter defensiu, a conseqüència de les destrosses que va patir la casa al llarg de la Guerra de Successió (1700 – 1714).



HISTÒRIA DE LA MASIA L'AGUSTÍ

L'antiga masia de l'Agustí, just sota l'ombra del turó del Tagamanent, és un dels elements més destacats del patrimoni arquitectònic del Parc Natural del Montseny.

Després de dècades d’abandonament, la Diputació de Barcelona va restaurar-la a finals dels anys 90 i ara s'ha convertit en una casa museu en la qual els visitants poden gaudir d'una acurada restauració arquitectònica, una molt bona investigació històrica, tan a nivell documental com arqueològic, i una recopilació de material d'època que ens permet fer un veritable viatge en el temps per experimentar com era un dia qualsevol en la vida de la família Agustí.

La casa museu ofereix una visita guiada per tots els racons de la masia, per on ens acompanya la veu d'en Fèlix Agustí, que n'era el propietari a finals del segle XVIII. Al llarg de la visita podrem contemplar els objectes de l'època i gaudir de les músiques, les olors i les imatges que acompanyaven un dia qualsevol a ca l'Agustí, submergint-nos d'aquesta manera en la vida quotidiana d'una família pagesa de muntanya. La visita es clou amb un audiovisual que mostra fotografies, tant antigues com recents, dels racons més carismàtics d'aquesta masia.

Les primeres notícies que tenim del mas es remunten al segle XV, quan el cognom Agustí apareix documentat al fogatge (cens) de 1497. En els dos segles següents, la masia va experimentar moltes ampliacions i modificacions, com ara la construcció de la torre i de les corts de la façana nord. Les reformes més importants, però, les que van donar lloc a l’estructura actual de la casa, es van fer en ple segle XVIII, quan la família Agustí es trobava en la seva època de màxim apogeu econòmic. Per comprovar aquest fet només hem d’observar la inscripció que encara s’hi pot veure a la llinda de la porta principal: "Ave Maria gratia plena Pere Agustí 1776". Finalment, després d’estar en ple rendiment durant els segles XVIII i XIX, el mas iniciarà una irreversible davallada econòmica a començaments del segle XX i serà abandonat definitivament pocs anys desprès de la Guerra Civil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada